Skip to main content

Katrijn, de smile achter Smile For Life

Katrijn Dries (°1979) lijdt aan de erfelijke levensbedreigende longziekte mucoviscidose of taaislijmziekte. In 2003 onderging ze haar eerste dubbele longtransplantatie. Exact vijf jaar later kreeg ze na afstoting haar tweede paar donorlongen. Door de medicatie ging ook haar nierfunctie sterk achteruit, waardoor ook een niertransplantatie onvermijdelijk was. In 2018 kreeg ze een nier van een levende donor. Katrijns leven hing meermaals aan een zijden draadje. Net na haar veertigste verjaardag, in 2019, kreeg ze een hartstilstand na een trombose.

Als mucopatiënt is Katrijn ook heel vatbaar voor infecties. Omdat er zoveel slijmen in de longen zitten, krijgt ze bacteriën binnen die in haar lichaam ‘koloniseren’. En die kunnen voor haar gevaarlijk zijn. Zo heeft ze al twintig jaar Burkholderia Cepacia, een antibiotica-resistente en dus levensbedreigende bacterie. Bij de kleinste verkoudheid of griep belandt Katrijn in het ziekenhuis. Lange isolatieperiodes, soms tot wel 15 weken, zijn dan ook niet uitzonderlijk. Ook al is Katrijn de verpersoonlijking van optimisme, die momenten zijn niet alleen fysiek, maar mentaal extra zwaar.

“Veel dagelijkse dingen kan ik niet meer. Dat stoort me enorm. Ik miste ook een doel in mijn leven, iets kunnen betekenen. Met Smile For Life kan ik nu iets bijdragen. Dat maakt me gelukkig. En verder probeer ik, zodra het kan, te genieten van de kleine momentjes. Samen met vrienden en familie. Toen mijn mama in 2019 overleed aan kanker, was dat een grote klap voor mij. Niet alleen mijn grote steun viel weg, het was ook moeilijk om geconfronteerd te worden met de eindigheid van het leven. Maar ik trek me op aan mijn partner, dochter, familie en naaste vrienden die ook de wereld voor me betekenen. Het is dankzij hen dat ik mijn glimlach niet verlies. De smiley, die centraal staat bij Smile For Life, is daarom ook een beetje mijn teken. Mijn eigen kleine strohalm.

Smile For Life is ten voordele van DONaTION Fund van KULeuven, een fonds dat wetenschappelijk onderzoek naar alle soorten organen ondersteunt. Onder leiding van professor Neyrinck worden transplantaties verbeterd en nieuwe medicatie ontwikkeld. Dat onderzoek is belangrijk, want iedereen kan ooit een orgaan nodig hebben: nieuwe longen, nieren, lever, hart, dunne darm … “

Orgaandonor worden?